Kloostercomplex te Nijmegen-Brakkenstein

 

In 1962 krijgt Van de Leur opdracht om een kerk uit te breiden en kloostercomplex te ontwerpen voor de paters van de congregatie van het Heilig Sacrament (s.s.s.) in Nijmegen-Brakkenstein. Zij hebben daar al een aantal jaren een kerk, die inmiddels te klein is geworden omdat de wijk Brakkenstein volgebouwd wordt.

 

 

Van de Leur ontwerpt hier óm de oude kerk heen een nieuwe kerk, met daarachter een zeer ruim bemeten priesterkoor. Aan de buitenzijde is de oude kerk niet meer zichtbaar. De kerk heeft geen toren, ze wordt gesierd door een dakruiter op de kruising tussen het transept en het schip. De luidklokken van de kerk staan achter de kerk opgesteld, op het dak van een bijgebouwtje.

 

 

Binnen zien we in het schip van de kerk, het gedeelte waar de mensen in de banken kunnen plaatsnemen, dat de oude buitenmuren van de kerk veranderd zijn in pilaren. Daarnaast is een nieuw zijpad gemaakt, zodat de ruimte tussen de oude kerkmuren nu optimaal benut kan worden om mensen te laten plaatsnemen. Het was ook de wens van de opdrachtgevers de oude kerk te laten staan, omdat deze met veel dubbeltjes en kwartjes door de parochianen bij elkaar gespaard was. Men vond het niet passen om het af te breken... Bij het orgel is nog een gedeelte van de oude muren aanwezig. Een vernuftig idee!

 

 

 

 

 

Van de Leur ontwerpt hier in deze Sacramentskerk geheel in de geest van de tijd: Grote vlakken muur wisselen af met grote vlakken glas. We vinden hier glas-in-beton: de ramen vormen een maaswerk van beton. Zijn leermeester Dom Bellot paste overigens al glas-in-beton toe in het klooster van Wisques en in het klooster van Vanves (Parijs). Het transept en het priesterkoor zijn door Van de Leur groot ontworpen zodat veel priesters erop plaats kunnen nemen. In deze tijd van ontkerkelijking blijkt deze kerk dus veel te ruim bemeten, in 2009 is de laatste mis gehouden en ze zal vervangen worden door een nieuwe kleinere kerk, waarbij een aantal elementen van deze kerk verwerkt zullen worden in het nieuwe kloostercomplex. Tijden kunnen veranderen blijkbaar...

 

 

Het kloostercomplex bevindt zich ten zuiden van de kerk. Het is strak, modern van opzet. Verrassend vinden we hier de binnentuin met omgang, die leidt naar de kleine kapel.

 

 

De kapel is gebouwd in dezelfde stijl als de kerk: Grote muurvlakken afgewisseld met grote vlakken glas-in-lood. Het meeste kleur is gebruikt bij het priesterkoor, zodat alle aandacht daar automatisch naar toegetrokken wordt. Dit is overigens ook te zien in de naastliggende kerk.

 

Het geheel ademt een moderne, maar toch serene sfeer.

Helaas is dit complex rond 2010 vervangen door een moderne nieuwe kerk.