image002OLVr. ten Hemelopneming te Oudenrijn-De Meern

 

 

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontwierp H.C. van de Leur deze dorpskerk. De eerste steen werd gelegd op 29 oktober 1939 en de inwijding vond plaats op donderdag 14 november 1940.

Uit een voorstudie voor de Drievuldigheidskerk te Bloemendaal zijn veel elementen overgenomen. De kerk van Bloemendaal is uiteindelijk naar een ander, later ontwerp gebouwd, maar de overeenkomst met Oudenrijn-De Meern is opvallend. Ook de pastorie is een ontwerp van Van de Leur.

Goed is te zien dat de architect nu zijn eigen weg was ingeslagen. Het contact met Dom Bellot was verminderd wegens zijn verblijf in Canada. Toch bleef hij trouw aan de principes van Dom Bellot, onder andere door vast te houden aan de raamvormen en aan de maatvoering uit de school van Bellot. We zien het hier in de vensters van het schip en Priesterkoor. De toren is echter in een andere stijl opgetrokken die doet denken aan een oude dorpskerk. Het heeft middeleeuwse trekjes maar is toch modern.

 

image004

image006

image008

image010

image012

image014

image016

image018

 

Hetzelfde is te zeggen over het interieur. De kleuren zijn helemaal verdwenen maar in de metselversieringen en verbanden zijn nog Bellotkenmerken zichtbaar. Reeds in Leuth en Utrecht werd geen geglazuurde stenen meer gebruikt en hier zien we alleen een lichtrode kleur. Het kerkschip met ruime transepten is ook hier de basis. De schipbogen zijn nu spits geworden en de contreforts hebben de dragende druk van het dak nu aan de buitenzijde. Deze uitpandige steunberen geven de kerk een nog stoerder en ouder karakter. De communiebanken zijn nog aanwezig, maar de inrichting van het Priesterkoor is ook hier in de loop der jaren gewijzigd. Men heeft het nodig gevonden de ronde gemetselde preekstoel af te breken. Alleen de onderkant ervan staat nog in de kerk. De absis wordt gevormd door een gemetselde kom, die hol in de diepte steekt als een schelp. Het bovenste deel is versierd door middel van een schildering.

 

image020

image022

image024

 

image026

 

image028

 

image030

 

image032

 

image034

 

Een bijzondere gebeurtenis willen we u niet onthouden: Toen het kruis op de toren is geplaatst, is 's avonds tijdens zwaar onweer dit kruis al getroffen door de bliksem. Het kruis staat daarom een beetje scheef op de toren.

 

 

image036

 

foto's: A.A. en A.W.A. Lukassen, 2009 en 2014