St. Lambertuskerk te Vorstenbosch

 

 

In de periode 1932-’33 bouwde H.C. van de Leur een geheel nieuwe “Bellot”-kerk met pastorie, nadat de oude kerk door brand zwaar beschadigd was. Eerst was er nog sprake van herbouw uit de restanten, waarvoor Van de Leur reeds de tekeningen klaar had. Deze zijn nu nog te zien in de pastorie. Uiteindelijk werd toch voor algehele nieuwbouw gekozen. De bouwpastoor moet ongetwijfeld de kerk van Noordhoek, Leerdam of Besoyen (Waalwijk) hebben gezien. Deze kerk herbergt een fraai orgel uit de afgebrande voorganger.

 

De kerk kreeg aan de buitenzijde een lambrisering a la Noordhoek. Er zijn in elke zijgevel drie topgevels die de plaats markeren van de schipbogen, in de kerk. In het front zit een rozetraam en deze wordt geflankeerd door een groep van elk drie vensters die samen een geheel vormen. Hierbij is de vergelijking met Noordhoek wel zeer opvallend te noemen. De toren, aan de rechterzijde, steekt qua stijl, hoogte en breedte sterk af bij de rest maar zal ongetwijfeld ook het resultaat zijn van de beperkte financiële mogelijkheden op dat moment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opvallend is dat de firma Eysbouts te Asten hier de toren heeft voorzien van een uurwerk met wijzerplaten die ook op de toren van Bellot’s kerk te Eindhoven en Van de Leur’s kerk te Groningen voorkomen. In het front valt ook de 2e “toren”, aan de linker zijde van het front op. Dit systeem gebruikten Bellot en Van de Leur wel vaker om de verhoudingen juist te houden en om de ruimte onder deze subtoren extra aandacht te geven. In Vorstenbosch is deze ruimte oorspronkelijk bedoeld als doopkapel en is zij bereikbaar vanuit het portaal van de kerk.

 

 

 

 

 

 

In het interieur zien we dat het Priesterkoor in de loop der tijden is gewijzigd. Het is iets uitgebreid in de richting van het schip en is nu bedekt met bekleding. Het hoofdaltaar is verwijderd en preekstoel is afgebroken. Op de plaats van het hoofdaltaar staat nu een bijzonder drieluik.

De kerk mist in de zijgevels de echte vensters in de Bellot-stijl. We vinden hier de raamvormen van Leerdam terug, een eenvoudig afgeleide van de Bellot-stijl. De kerkbanken zijn uit de bouwtijd en de tegelvloer is een voortwerken op eerdere gelijke ontwerpen voor andere kerken. Boven de contrefortpoorten, waarop de draaglast rust van de schipbogen, heeft Van de Leur zijn eigen ontworpen versiering gebruikt als bekroning.

Het plafond is standaard uitgevoerd in de stijl van Dom Bellot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's A.A. en A.W.A. Lukassen, januari 2012