Heilige Drievuldigheidskerk te Bloemendaal

 

De Heilige Drievuldigheidskerk van Bloemendaal kent een bewogen ontstaansgeschiedenis. De parochie behelpt zich vanaf 1917 eerst met een houten nood-kerkje. In 1926 komt Dom Bellot met een ontwerp voor een kerk die dan nog niet gebouwd wordt. Van de Leur ontwerpt dan in 1939 een nieuw kerkgebouw voor deze parochie maar het uitbreken van de oorlog zet de bouwplannen eerst in de ijskast. Driemaal is scheepsrecht en in 1953 wordt het derde ontwerp voor deze kerk uiteindelijk gebouwd aan de Bloemendaalseweg. Het is een kerk die er uiterlijk wat sober uitziet, neo-romaans wordt ze getypeerd, maar van binnen is ze goed herkenbaar als een "Van de Leur". De bijbehorende toren is er overigens nooit gekomen.

 

Van alle na-oorlogse ontwerpen is in deze kerk het meeste van Bellot terug te vinden: bogen die het schip overkluizen en de bekende driehoekige raamvorm. Het glas-in-lood was tevens een ontwerp van Van de Leur, uitgevoerd door glazenier  Frans Balendong. In het interieur valt op dat deze kerk veel lijkt op de kerken die Van de Leur rond 1940 ontwierp, Oudenrijn en Helmond. Brede bogen ondersteunen het dak, de constructie is zichtbaar gelaten, de constructie maakt deel uit van de gewijde ruimte en wordt niet weggestuckt achter een dikke pleisterlaag.

 

 

Dat tijden veranderen is ook te zien aan de details van het ontwerp: Aan de achterzijde waren twee fietsenkelders gemaakt en het parkeerterrein bood plaats aan 75 auto's...

 

Deze kerk heeft haar deuren moeten sluiten door verminderd kerkbezoek en is afgebroken omstreeks 1990.

 

Hiernaast een foto uit de krant, de plechtige wijding van de kerk door mgr. Huibers op 14 september 1954.

 

Hieronder de ontwerpschets uit 1939 (niet uitgevoerd)