Heilig Hartkerk, Eindhoven-Gestel

 

In 1929 is Hendrik van de Leur compagnon van Bellot geworden. Bellot is inmiddels naar de abdij van Wisques in Noord-Frankrijk vertrokken. De naam Bellot staat garant voor een mooi bouwwerk, maar Van de Leur ontwerpt inmiddels het leeuwendeel van het project. Met de kerk bemoeit zijn leermeester zich nog, de pastorie is zelfstandig ontworpen door Van de Leur.

 

 

 

 

 

De kerk in Eindhoven is groot, samen met Bolsward van een formaat waar 1000 gelovigen in kunnen plaatsnemen. Ook hier de paraboolbogen die het dak schragen. In tegenstelling tot Bolsward hier geen kruislingse overwelving doch in de viering een bijzondere plafondconstructie van houten dakbeschot.

Weinig kleurgebruik in deze kerk, slechts de triomphboog bij het priesterkoor en de aanzetten van de bogen worden geaccentueerd, daarentegen is dit priesterkoor uniek vanwege haar bijzondere kolommen rondom.

 

In de jaren 1950 wordt de houten plafondconstructie aan het zicht onttrokken door een stenen gewelf. Aan de buitenzijde wordt een nieuw portaal gebouwd.

In 2012 is deze kerk buiten gebruik gesteld.

 

Meer informatie over deze kerk is hier te vinden.